pátek 28. března 2014

Beach girl

aneb lyrickoepické romantické blábolení :)

Beachgirl, vládce všech oceánů
Ještě před dvěma roky pro mě moře bylo něco vzácného, magického, něco co vidíš jednou za rok. To se s bydlením v Nantes změnilo. Osobně pro mě moře jakš takš nahrazuje hory...také je divoké a nespoutané, živel, co v sobě skrývá tajemnou hloubku a delikátní mušličky :)
Poprvé vidím oceán!

Jako malí jsme byli s rodiči čtyřikrát v Bibione v Itálii. To bylo jednou za rok. Jeli jsme autem, výjezd z našeho dvorečku na Skále v nočních hodinách, máma na klíně atlas, nekonečné Rakousko, průjezdy tunely a průsmyky, jednou jsme dokonce jeli přes Grossglockner panorama route, kam jsem si po více než deseti
letech vyšlápla na kole...ten pocit závrati a očekávání, když poprvé vidím moře je ve mě dodnes, i když ho vidím průměrně jednou za měsíc.

Asi jednou z nejsuprovějších věcí na bydlení ve Francii, konkrétně v departmentu Loire-Atlantique a konkrétně pro lidi z vnitrozemí, co mají k vodě kladný vztah, je neustálá přítomnost oceánu. I když je Nantes od pobřeží nějakých 50 km, oceán je cítit ve vzduchu, vítr ho vplétá do vlasů, a když se vám chce, sednete na lila bus, vysolíte dvě éčka a za hoďku jste tam. 

Zdejší oceán jsem poprvé spatřila jednoho červnového dne roku 2012, byla jsem napjatá a vzrušená, protože jsem věděla, že už to každou chvíli vypukne..mírně jsme sjeli a před námi se otevřela cesta lemovaná stromy jako z detektivky Agathy Christie, na jejímž konci jsem uviděla bouřící temnou hladinu Atlantiku. Schylovalo se k dešti, prošli jsme se po plážičce a mě překvapilo, jak je oceán špinavý a hladina tmavá. Byl příliv a oceán se domáhal svého území. Rozdíl mezi hladinou přílivu a odlivu je obrovský, při přílivu jsou v přístavu lodě na svém místě, když přijde odliv, několik metrů pod vámi se v bahně válí překulené kocábky...i zde můžete obdivovat sílu živlu.
já mám kocábku náramnáram :)
Kdo chce, ať se koupe, mě stačí zout boty a projít se bosky po pláži, nechat si omýt nohy vlnami a jednou z nejžůžovějších aktivit je sbírání mušlí, kterých je tu, na rozdíl od umělých pláží v Bibione, mraky a nutno říci, že menší část mořského arzenálu už zabírá metry čtvereční v naší garáži :) Se sběrem mušlí je spojená i další aktivita: lov. Totiž nejedná se o žádný lov s harpunou nebo snad brokovnicí, postačí úplně motyčka nebo šroubovák. Při odlivu si můžete jít nasbírat již dříve zmiňované ústřice nebo palourdy nebo malé šnečky, které se po uvaření vytahují párátkem :) Někdo chodí na houby, někdo na mušle, jiná kultúra!

Sbírání mušliček nikdy neomrzí!
Mezi oblíbené aktivity patří rozhodně prosté nicnedělání, ležíte si v písku a posloucháte zvuk vln, sluníčko vás hřeje do zad, racci skřehotají píseň oceánu a fakt jim to jde... jednoznačně nejlepší relaxační technika!

Nikdy by mě nenapadlo, že budu u moře na Vánoce, předloni se mi to splnilo, po tradiční žranici jsme vyrazili na pláž a běželi jako šílenci, proti vlnám a od nich, občas vám namočí boty, ale to přece vůbec nevadí...

Pornic a příliv

sbíráme


pecherie...budka na lovení krevet


cesta lemující pobřeží, ideální na výlet

Na lovu

čekáme velkou vodu :)

převlékací kabinky, v zimě osamělé

vichr z hor :)

beachgirl 2: ani není poznat, že je 5 stupňů a fučí až praští :)

cesty a cestičky

proč bychom se netěšili

divoký oceán v Prefailles...

...

..!

Tak co, kdo se přijede vykoupat? ;)



Žádné komentáře:

Okomentovat