úterý 25. února 2014

Jules Verne is alive...in the spirit of Nantes!

KDO DOČTE TENHLE ČISTĚ MĚSTO POPISUJÍCÍ NEZÁŽIVNÝ PŘÍSPĚVEK AŽ DO KONCE, DOSTANE HNED TŘI BLUDIŠŤÁKY, A TO SE VYPLATÍ, TAKŽE JDEME NA TO!

Letadlo zvolna začíná kroužit nad zářícími tečkami a vám dojde, že to už bude asi ono. Vystoupíte po schůdkách na čerstvý vzduch a první co ucítíte je příjemná vlhkost vzduchu od Atlantiku... krásně se vám dýchá... hned na to váš účes dostane facku od větru, s velkou pravděpodobností i deště, zvykejte si, jste v Nantes.

Obří slon

Tohle město má pouze dvě zásadní vady na kráse, jinak je dokonalé. Za prvé je to déšť, leje, prší, chčije, padaj trakaře, mrholí, prostě pořád z těch mraků něco padá, bohužel nikdy ne sníh...Několik let jsem žila v Jablonci a Liberci, kterému se říká "nočník Evropy". To zřejmě vymyslel nějakej blbeček co nikdy nebyl dál než za Plzní. Na začátku máte snahu si pořizovat deštník, chápu to, je to logický a dělá to každý, kdo sem přijede. Za necelé dvě minuty mi z paraplíčka zbyla jenom kostra s potrhanou látkou, tady totiž neprší jako v našem severočeském nočníčku, tady k tomu pokaždé vane vítr, který když vám fouká do zad, běžíte rychleji než tramvaj :) Ok, na deštník peču...a moknu...štve mě to, ničí mě to, běžím se schovat a jak plyne čas, uvědomuju si, že mi ta voda vadí čím dál míň až na konec i při tom nejsilnějším chcanci kráčím ulicí stejným tempem a promočené polobotky mě už ani trochu nevadí, natož rozhozený účes..

Hrad: místo nevídaných možností


Druhou vadou na kráse jsou bezesporu Francouzi. Ano, zní to neuvěřitelně a možná bych měla upřesnit, že mluvím o protestujících a stávkujících Francouzích. Pravidelně každý čtvrtek blokují náměstí s transparenty za vyšší platy pro knihkupce, nižší daně pro koně a levnější kondomy. Obtíž pro neprotestující obyvatele je, že město přeruší tramvajovou či autobusovou linku. Poslední kapkou, aby se právě tenhle nedostatek dostal na černou listinu, byl sobotní protest proti stavbě letiště, kdy demonstranti zapalovaly ohně v ulicích, házely dýmovnice a devastovaly, co jim přijde pod ruku, přitom Nantes je takové krásné město..

Zeď, která spadla z nebe, zobrazující historii Nantes

Konečně se dostávám k jádru příspěvku: pění ódy na město Julese Vernea, které z jeho odkazu žije dodnes. Město samo o sobě není nijak zvlášť obrovské, na jeho zhlédnutí vám ale den nestačí. Doporučuji dobít baterky ve foťáku a vyrazit.

Na kolotoči se můžete projet třeba na krabovi!

Přímo v centru stojí středověký hrad, jeho nádvoří je volně přístupné a je ideálním místem na piknik, je to i místo koncertů a divadelních představení (v období sucha). Z hradu je vidět jedno z mých nejmilejších míst: věž bývalé továrny na sušenky LU, dnes bar a restaurace se specifickou exotickou vůní. Nantes je město několika řek a říček, největší Loire, která dříve členila město na několik ostrůvků, které byly postupem času zakryty a zbyl tedy ostrov jeden. Na něm se nachází asi nejúžasňákovatější věc na světě: gigantický slon, který chodí a stříká vodu. Je součástí expozice Machines de l'ile, která se nese celá v duchu Julese Vernea a obsahuje i obří třípatrový kolotoč s mořskými potvorami. Neméně kreativní záležitostí je potom každoroční letní festival Voyage a Nantes, kdy v ulicích města můžete vidět roztodivné umělecké výtvory, poslechnout si koncerty nebo zhlédnout divadelní představení.

Nejvyšší místo v Nantes: Tour Bretagne s kavárnou, která se jmenuje "le Nid" (hnízdo)

Tím výčet rozhodně nekončí, cítím ale, že vám pomalu začíná být bludišťák ukradený, proto jenom na okraj zmíním nespočet nádherných parků a starých lodí na řece Erdre a dál už jenom fotky :) 

Restaurace na ostrově vybudovaná speciálně pro festival  "Voyage a Nantes"

Skok nad Slona s třípatrovým kolotočem :)

Festival "Voyage a Nantes" obří metr v ulici

festival " Voyage a Nantes" vana kde z kohoutku šlehá oheň

Jardin de Versailles a Nantes: prší :)

Erdre s nejvyšší budovou v Nantes: Tour Bretagne


Žádné komentáře:

Okomentovat