čtvrtek 3. července 2014

Let's do it vintage!

Zeptám se vás na férovku a bez okolků: už jste někdy měli pocit, že jste se narodili ve špatné době a pak jste jednoho dne objevili dobu jako stvořenou právě pro vás, jenom jste jí o několik set desítek let zaspali? Třeba když jste byli na prohlídce hradu Kost a ve středověké mučírně jste si řekli "to je ono, tady bych chtěl po boku železné panny trávit svůj život"?

Vintage helma a motýlek vyrobený z duše od kola
Že ne? To jste měli se mnou jet na festival ANJOU VELO VINTAGE a možná byste zalitovali, že žijete v době fakebooku a dalších virtuálních elektronesmyslů.


Každý rok se ve městě Saumur, které moji pravidelní čtenáři již měli možnost zaregistrovat v příspěvcích o krásách zámků na Loire, koná festival ve stylu vintage, čili šedesátých let, swingu a charlestonu s neopakovatelnou atmosférou. 

Saumur a Loire
S radostí a nadšením jsme se festivalu hodlali zúčastnit jak jinak než dobrovolníci. Protože Saumur je od Nantes nějakých stopade kilometrů, rozhodli jsme se v oblasti zůstat ještě dva dny a prozkoumat zámky směr Orleans (viz druhý díl později). V den D jsme vzali spolucestujícího - ve Francii velmi dobře funguje systém spolujízdy, pokud byste se sem chystali, doporučuji tak cestovat, mnohem levnější než jakákoli jiná doprava - a vydali se směr mýtná brána. 

a jedeme
Do cílové stanice jsme dorazili kolem 11 hodiny a jen co jsme vystrčili nohu z auta, už na nás dýchla atmosféra 60. let. V areálu festivalu hrála živá kapela, téměř všichni lidé byli oblečení v dobových šatech. Nadšeně jsme tančili ulicemi a prohlíželi si stánky. Cílem festivalu byla vedle atmosféry a nabídky nejrůznějších vintage produktů především obří cyklo akce: Pokud jste měli kolo vyrobené před rokem 1987, mohli jste se zaregistrovat a v neděli se vydat na projížďku od 30 do 150 km, samozřejmě v dobovém kostýmu a doplňky. 


Mimo záznam: představte si kolo bez přehazovačky, s dřevěným sedlem, sami sebe v šatech a nepohodlných botách a stylovým účesem...vážně byste takto ujeli 150 km? Další etapa pak byla 90, i to se mi zdá za daných podmínek jaksi nad moje síly. Nicméně 3 000 účastníků se toho nebálo!


Na večer bylo v plánu několik koncertů, vyrazili jsme proto do stánků zakoupit si šaty. Hned první mi děsně padly. Vážně, někdy mám problém se současným oblečením, necítím se ve své kůži, ale tohle mi sedělo okamžitě. Nutno říci, že sedělo každému, koho jsme potkali. Lidi byli veselí a šik, radostná atmosféra vás zcela pohltila a vy jste se ocitli v jiné době. Za 20 euro jsem proto pořídila překrásné vintage šaty. Kromě oblečení jste si mohli koupit i úžasné klobouky, kšandy, boty ale hlavně historická kola a jejich doplňky. 


Ode dvou hodin do sedmi jsme nastoupili naši dobrovolnickou misi: přítel nám zajednal VIP místo na příjmu a registraci účastníků (žádné postávání na parkovišti nebo na trati :). Dostali jsme stylovou tašku s tričkem, vysačkou a časopisem. Protože se rozpršelo, byli jsme rádi, že jsme v suchu. Celé odpoledne jsme obdivovali nádherné kostýmy a šaty účastníků a vydávali jim balíčky. Bohužel nekončící déšť zhatil všechny smělé taneční plány, koncerty byly k našemu velkému smutku zrušeny. Vyhledali jsme proto naše couchsurfing hostitele a strávili příjemný večer ve společnosti znalců vína (a nemálo jsme jich ochutnali :).


O to tvrdší bylo vstávání v 7 hodin, pracovali jsme do 11 a pak jsme běželi sledovat hromadný start všech tří tisíc účastníků. Konečně volno. Sluníčko už zase pralo na plný pecky a my jsme znovu a znovu obcházeli stánky a obdivovali vintage kola a oblečení, ochutnávali místní víno a další delikatesy. Dál už nechám za sebe mluvit fotky. 
Vítejte na festivalu!

každé kolo má svoje číslo

jak se na to leze? :)

jako na obrázku

kolo se sajdkárou

jezděte na kole a budete ready na lyžovačku!

foto s účastníkem

umí :)

sedlokrám

burza kol

Pustíme si starý gramofón...

ideální do práce, na nákupy, na večírek :)

vintage flaška na kolo :)

kudy pojedem?

tyhle?

nebo tyhle? 

holičství pro pány

gramodesky

ještě jednou Saumur

v práci :)










stálo to za to!

Pokud za rok nevíte co na konci června podniknout, tohle je jeden z mnoha tipů :)

To be continued...  

Žádné komentáře:

Okomentovat