úterý 5. srpna 2014

2. díl cyklu víno a sejr: kiš quiche kiš

Teda pane jo, to zírám na drát! první díl žrasoblogu má třikrát větší čtenost než cestovatelský deníček? No tak máte co jste chtěli, druhý recept je přímo tady!

Protože vaření je někdy otrava a komu by se taky chtělo dlouhé letní teplé večery trávit u plotny, mám tu pro vás něco super rychlého a jednoduchého, takovou francouzskou klasiku, kterou možná už znáte, jenom jste o tom nevěděli a nebo věděli, v tom případě si přečtěte příspěvek předposlední.

krabička vajec vždycky skrývá překvapení!
Uvaříme, upečeme a usmažíme si dneska slaný koláč zvaný quiche /kiš/. Můj recept pochází od přítelovy maminky (jak jinak) a ta ho má z časopisu "Moderní žena v kuchyni nikdy nespí" nebo tak nějak. 

Step jedna: Nesporná výhoda kiše spočívá v tom, že do něj můžete dát prakticky cokoli, co lednička nabízí. Původní recept na pravý francouzský Quiche Loraine obsahuje slaninu a muškátový oříšek. Já jsem ale dnes zaznamenala téměř prošlého uzeného lososa. Pokus může začít!

I smetana bude!
Step dva: Vybrali jste si "příchuť"? Bravo! Vezměte pekáč, nejlépe kruhovitého tvaru, vymažte ho máslem nebo vytřete olejem a položte do něj listové těsto ve tvaru kruhu...Tady možná mnohý Čech narazí. Ve Francii totiž pro líné hospodyňky prodávají různá těsta již vyválená a natočená na pečící papír, připravená k aplikaci do formy. Pokud tento výdobytek ještě do Česka nedorazil, vyválejte listové těsto a položte do formy, jak prosté.

Pozor na těsto, aby vám nezdrhlo z linky!
Step tři: teď přichází ta nejzábavnější část, totiž atak těsta vidličkou. Chopte se vidličky a vybijte tak svůj vztek, dejte volnost negativním emocím! Nesklopil manžel prkýnko? Tumáš! Soused vám krade okurky? Trefa! Protivná prodavačka? Nepříjemná tchýně? Vůbec se s tím nemažte a pobodejte těsto i na stranách!

Píchačka
Step čtyry: Ulevilo se vám? To je dobře, je čas se uklidnit a poklást těsto vybranou surovinou. V mém případě lososem a ovčím sýrem feta. Nebo klasika s vyškvařenou slaninou, nebo varianta se žampiony, šunkou, vynikající je i brokolice s tuňákem a sýrem, cuketa, lilek, paprika, rajčata...nebojte se experimentovat, nejen v kuchyni ;)

Pan losos
Step pět: V míse střední velikosti si smíchejte 20 cl smetany a 20 cl mléka (smetana může být tekutá ale i zakysaná tuhá, není to důležité) se třemi vejci. Mě zbyly v ledničce jen dvě, tak uvidíme. Přidejte špetku soli a pepře. V klasické verzi se slaninou je ještě muškátový oříšek, jinak je to na vás, jaké koření zvolíte, já jsem k lososovi přidala kopr, šel by ale i šnytlík, bazalka, oregano atd..Směs vylejte na probodané a surovinami pokladené těsto.

Step šest: Nezapomeňte si vyhřát troubu na nějakých 180 až 200 stupňů a pak to celé pečeme dokud okraje těsta nejsou zlatavé až hnědé a dokud mléko a smetana nepřestanou téct. Uvádí se 50 min, v naší troubě ale půl hodinka stačí..
fajnl veršn
Step sedum: Za žádných okolností nezapomeňte svoje jídlo vyblejsknout a rovnou ještě teplé nahrát na fejs, super kůl varianta je samozřejmě "selfíčko" (jak já to slovo nenávidím) s jídlem, to teď frčí o sto šest. Jinak je celý vaše snažení v kýbli, protože pokud vaši kámoši nedostanou pravidelnou dávku vašeho jídla, nebudou moct spát a protože kde nesdílí, jako by nežil (blicí smajlík)

týýdam, tadadytam....aneb Sama doma s foťákem
To je vše přátelé, dobrou chuť aneb jak říkáme my Francouzi a emigranti: Bon appetit!

Žádné komentáře:

Okomentovat